Profil zaufany lub e-dowód – to jedyne, czego potrzeba, by zgłosić chęć głosowania korespondencyjnego. Warto to zrobić jak najszybciej. Zgłoszenie należy wysłać najpóźniej 12 dni przed wyborami, choć są wyjątki.

W najbliższych wyborach prezydenckich (28 czerwca) nie trzeba iść do lokalu wyborczego, by oddać swój głos. Zagłosować można także korespondencyjnie. Chęć takiego udziału w wyborach od dziś można zgłosić przez internet. Nową e-usługę znajdziecie na portalu GOV.pl.

.....

Rolnicy, którzy mają w swoim gospodarstwie grunty słabszej jakości i chcą posadzić na nich las, mogą uzyskać na ten cel wsparcie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach PROW 2014-2020. Wnioski o taką pomoc można składać w biurach powiatowych ARiMR do 31 lipca 2020 r.

„Wsparcie na zalesianie i tworzenie terenów zalesionych” skierowane jest do rolników (osób fizycznych lub prawnych, jak i grup takich osób), którzy są właścicielami lub współwłaścicielami gruntów przeznaczonych do zalesienia lub grunty te stanowią własność małżonka. O pomoc może wnioskować rolnik, któremu został nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności. Beneficjentem mogą być również jednostki samorządu terytorialnego i jednostki organizacyjne gmin, powiatów oraz województw.
.....

Właściciele e-dowodów od dziś nie potrzebują już czytnika, by móc zalogować się do usług e-administracji lub potwierdzić profil zaufany. Do sklepu Google Play trafiła właśnie aplikacja eDO App, która skutecznie go zastępuje.

Czego potrzeba, aby z niej skorzystać? E-dowodu z aktywną warstwą elektroniczną i smartfonu z modułem NFC (z ang. Near Field Communication). To ta sama technologia, którą wykorzystujemy m.in. przy płatnościach zbliżeniowych. Aplikację przygotowała Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych (PWPW).

.....

Od najbliższego poniedziałku, 25 maja, w biurach powiatowych i oddziałach regionalnych rolnicy będą mogli załatwić wszystkie sprawy osobiście. W województwie śląskim i powiatach, gdzie zagrożenie epidemiczne jest podwyższone sytuacja będzie monitorowana na bieżąco.

To kolejny etap otwierania 18 maja ARiMR wznowiła częściowo obsługę interesantów w swoich placówkach. Rolnicy mogą załatwić w biurach powiatowych sprawy paszportowe i zgłoszenia zwierzęce, a w oddziałach regionalnych formalności związane z wnioskami inwestycyjnymi czy dotyczące działań premiowych.

.....

Od piątku 15 maja br. Klienci PGNiG Obrót Detaliczny znów mogą załatwiać swoje sprawy w stacjonarnych Biurach Obsługi Klienta (BOK). Spółka podjęła decyzję o otwarciu większości ze swoich ponad 130 placówek. Wyjątkiem są m.in. BOK-i w województwie śląskim, które ze względu na aktualną sytuację epidemiczną pozostaną tymczasowo zamknięte.

Z uwagi na wciąż istniejące ryzyko zakażenia koronawirusem, w Biurach Obsługi Klienta PGNiG Obrót Detaliczny będą obowiązywać szczególne środki bezpieczeństwa. Liczba Klientów, przebywających w danym biurze musi odpowiadać liczbie czynnych stanowisk. Wszyscy pracownicy zostali...

.....

Ponad 187 milionów złotych – to kwota, którą do tej pory przeznaczyliśmy na wsparcie uczniów i nauczycieli, którzy mają problem z dostępem do sprzętu do zdalnej edukacji. Dorzucamy do tego kolejne 180 milionów.

Samorządowcy, bądźcie czujni. Niebawem ruszamy. 125 tysięcy tabletów lub ponad 53 tysięcy laptopów - tyle sprzętu można kupić za 187 milionów złotych. Pieniądze są już na kontach samorządów. A za chwilę trafią tam kolejne. Już za kilka dni rozpoczniemy nabór wniosków w programie „Zdalna szkoła+”.

.....

6 maja nastąpiło przekazanie kolejnego daru Grupy Amica dla lokalnej służby zdrowia. Tym razem firma przekazała Szpitalowi Powiatowemu w Szamotułach 5 aparatów wspomagających oddychanie, 300 kombinezonów ochronnych, 300 gogli oraz 2000 maseczek FFP2 z filtrem.

Grupa Amica zakupiła sprzęt medyczny, w tym aparaty wspomagające oddychanie, dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Szamotułach oraz środki ochrony dla jego personelu. Marcin Bilik, I wiceprezes ds. operacyjnych w Grupie Amica w obecności Beaty Hanyżak, starosty szamotulskiego, przekazał dary na ręce Remigiusza Pawelczaka, dyrektora SPZOZ, oraz Anny Niechciałkowskiej...

.....

Od czwartku 7 maja rolnicy, którzy ponieśli w gospodarstwach straty spowodowane klęskami żywiołowymi bądź wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, mogą składać w ARiMR wnioski o przyznanie pomocy w ramach działania „Inwestycje odtwarzające potencjał produkcji rolnej”. – Termin naboru mija z końcem sierpnia – informuje Paweł Mucha, rzecznik prasowy ARiMR.

O pomoc z PROW 2014-2020 mogą ubiegać się rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez co najmniej jedną z następujących klęsk żywiołowych: powódź, deszcz nawalny, suszę, przymrozki wiosenne, ujemne skutki przezimowania, obsunięcie się ziemi...

.....

Zakład Karny we Wronkach, poprzez współpracę z przedsiębiorcami, samorządem terytorialnym oraz organizacjami pozarządowymi, konsekwentnie buduje zaufanie społeczne i dba o wizerunek Służby Więziennej jako formacji zapewniającej  bezpieczeństwo i służącej pomocą. W czasie trwającej pandemii również nie stoimy z założonymi rękoma. Działamy!

W ciągu miesiąca wykonaliśmy 5000 maseczek ochronnych, które trafiły do szamotulskiego szpitala powiatowego, gdzie okazały się nieocenionym wsparciem w wypełnianiu codziennych obowiązków przez personel medyczny.

.....

Niemiec płakał jak sprzedawał – wreszcie możecie sprawdzić, czy ze smutku, czy z radości. W naszej usłudze Historia Pojazdu pojawiły się właśnie auta zza zachodniej granicy… i nie tylko.

Jeśli ktokolwiek z Was nie słyszał jeszcze o tej usłudze to… dziwne. W 2019 roku Polacy skorzystali z niej… 129 859 339 razy! A przez pierwsze trzy miesiące tego roku niemal 40 milionów razy. Sami widzicie, że jest popularna.
- Dzięki niej możemy sprawdzić m.in. czy auto nie było kradzione, złomowane, czy nie ma przekręconego licznika. Aby to zrobić potrzebujemy jedynie numeru rejestracyjnego, numeru VIN, datę pierwszej rejestracji i profilu zaufanego – tłumaczy minister cyfryzacji Marek Zagórski......

Strona 1 z 9 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>
Odwiedziny: 1 504 900  ,