Szybka ścieżka, minimum formalności, maksimum elastyczności – wszystko po to, by uczniowie i nauczyciele jak najszybciej dostali sprzęt do zdalnej nauki. Już w przyszłym tygodniu samorządy będą mogły wnioskować o pieniądze. Jeśli nie chcą czekać, już teraz mogą kupować sprzęt. Oddamy im pieniądze.

Komisja Europejska poparła nasz pomysł, by zaoszczędzone do tej pory - w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa - środki przekazać na zakup sprzętu dla szkół. A oszczędności jest sporo – ponad 180 milionów złotych. Nie chcemy czekać. Dlatego od najbliższej środy (1 kwietnia) samorządy będą mogły wnioskować o pieniądze na laptopy, tablety – a jeśli jest taka potrzeba -  także na mobilny dostęp do internetu......

We wtorek 24 marca w Urzędzie Marszałkowskim w Poznaniu, w obecności  Wojciecha Jankowiaka Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego podpisano umowę pomiędzy Wielkopolskim Zarządem Dróg Wojewódzkich w Poznaniu, a spółkami „Colas Polska” i „Most Sp. z o.o.” na budowę obwodnicy Wronek. W ramach inwestycji realizowanej w systemie „buduj” przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego, powstanie obwodnica o długości 5,2 km. Jej początek jest zlokalizowany przy ulicy Szamotulskiej w ciągu drogi wojewódzkiej nr 184 w Nowej Wsi (Gmina Wronki), a koniec - na rondzie w ciągu drogi wojewódzkiej nr 182 przed miejscowością Smolnica.

.....

Uprzejmie informujemy, że w centrum handlowym INBAG w Szamotułach w okresie zagrożenia pandemicznego otwarte będą wyłącznie lokale wskazane w rozporządzeniu wydanym przez Ministra Zdrowia.

Najemcy, którzy w tym trudnym czasie podjęli decyzję o kontynuowaniu działalności gospodarczej i dostarczaniu konsumentom dóbr i usług pierwszej potrzeby, a którym nie zakazuje tego rozporządzenie, mogą otworzyć swoje lokale. Do ich autonomicznej decyzji należy czy będą funkcjonować, a jeśli tak to czy w pełnym jak dotychczas, czy ograniczonym trybie pracy.

.....

Tematy na każdy dzień i dla każdego przedmiotu, ale i propozycje materiałów, na bazie których można zdalnie poprowadzić zajęcia dla uczniów i ze szkół podstawowych, i ponadpodstawowych – wszystko to nauczyciele już dziś znajdą na www.gov.pl/zdalnelekcje.

#zostańwdomu i…? Poucz się online. Zawieszenie zajęć w szkołach to nie wakacje, ani ferie. Warto ten czas dobrze wykorzystać. Jak? Możliwości jest wiele.

Szanowni Państwo!

Na pierwszym miejscu stawiamy dobro Pacjentów. Obecne zagrożenie epidemiologiczne zmusza nas do podjęcia niezbędnych kroków w celu ochrony zdrowia osób najbardziej narażonych – Pacjentów Szpitala.
Należy pamiętać, że nawet młoda, w pełni sił osoba, może stać się śmiertelnie niebezpiecznym nosicielem zakażając rodziców, dziadków czy znajomych.
Ograniczenie liczby wejść
Aby maksymalnie chronić Pacjentów i Personel, ograniczamy możliwość poruszania się po terenie SP ZOZ w Szamotułach. Od dziś, 13 marca, otwarte pozostaje tylko jedno wejście. Prosimy wszystkich Pacjentów o kierowanie się do wejścia Podstawowej Opieki Zdrowotnej od strony ul. Dworcowej – wejście „A”.

.....

Zagrożenie wywołane przez koronawirusa zmusza wielu pracodawców, ale także pracowników do przejścia w tryb pracy zdalnej. To nie urlop czy wypoczynek, ale praca. Tyle, że w domu. Mało tego, online można pracować tak samo wydajnie, jak w biurze. Wynagrodzenie też nie ulega zmianie.

Pierwszy raz słyszycie o czymś takim jak praca zdalna? Jeśli tak, już tłumaczymy na czym polega i jak ją zorganizować. To nic trudnego.
Praca zdalna to inaczej praca na odległość. W praktyce polega to na tym, że pracownik robi to, co zwykle tyle tylko, że np. z domu. Oczywiście są zawody, w których nie da się jej zastosować, jednak mówimy o takich...

.....

Wczoraj ok. godz. 18 do Nocnej i Świątecznej Opieki Zdrowotnej SP ZOZ w Szamotułach zgłosił się Pacjent z objawami wskazującymi na potencjalne zakażenie koronawirusem.
Natychmiast po wywiadzie medycznym zastosowano wobec niego procedury bezpieczeństwa i został przeniesiony do specjalnie przygotowanej izolatki. Osoby, które mogły mieć styczność z Pacjentem w budynku Szpitala, czyli wszystkich Pacjentów przebywających w Nocnej i Świątecznej Opiece Zdrowotnej po godz. 18, prosimy o zgłoszenie TELEFONICZNE do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej pod numerem 500 062 249 celu wyznaczenia dalszych zaleceń.

Pacjentów, którzy zaobserwowali u siebie niepokojące objawy, zgodnie z zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego, prosimy o UPRZEDNIE ZGŁOSZENIE TELEFONICZNE przed wizytą w Szpitalu pod nr 500 062 249.

.....

Szanowni Państwo, w związku z rozprzestrzenianiem się zachorowań wywołanych koronawirusem oraz w trosce o zdrowie społeczeństwa  informuję, że sesje Rady Miasta i Gminy Szamotuły do odwołania będą się odbywały bez udziału publiczności.

Proszę o wyrozumiałość i dostosowanie się do zaleceń.
Sprawy, które chcieliby Państwo poruszyć na sesji, proszę przekazywać za pośrednictwem radnych.

Przewodniczący Rady Miasta i Gminy Szamotuły
Marian Płachecki

.....

Razem z największymi portalami walczymy z nieprawdziwymi doniesieniami i nieuczciwymi praktykami dotyczącymi zagrożenia koronawirusem. Pierwsze efekty już widać.

„Rzetelne informacje z pierwszej ręki. Sprawdzone informacje na temat koronawirusa (COVID-19) znajdziesz na stronach Ministerstwa Zdrowia (MZ)” – taki komunikat widzą wszyscy polscy użytkownicy Twittera, którzy w wyszukiwarkę wpisują słowa koronawirus, COVID-19 i ich różne konfiguracje, w tym obcojęzyczne odpowiedniki.

.....

Nowe płyty gazowe 2.0 od Amica to rozwiązanie problemów osób, które cenią sobie udogodnienia technologiczne, ale jednocześnie są zwolennikami gotowania na ogniu. Funkcjonalności, które dotychczas dostępne były w płytach indukcyjnych, mają teraz płyty gazowe.

Funkcjonalności nowych płyt wprowadziliśmy z myślą o tych, którzy cenią tradycyjne gotowanie na płytach gazowych, ale jednocześnie otwierają się na nowe rozwiązania technologiczne w kuchni. To dla nich wprowadziliśmy użyteczności takie jak Timer, który umożliwia nastawienie czasu gotowania, po którym płyta sama wyłączy palnik czy FlameControl umożliwiający precyzyjną regulację płomienia. To jedne z najczęściej poruszanych wątków na forach przez użytkowników płyt gazowych, co zwróciło naszą uwagę. Postanowiliśmy wyjść naprzeciw oczekiwaniom użytkowników i stworzyć zupełnie nową kategorię płyt grzejnych – mówi Tomasz Pietrzyk, rzecznik prasowy Grupy Amica.

Strona 1 z 7 1 2 3 4 5 6 7 > >>
Odwiedziny: 1 449 650  ,