Od 21 lutego do 20 kwietnia 2020 r. rolnicy, którzy chcą zabezpieczyć swoje uprawy przed skutkami suszy, mogą ubiegać się w ARiMR o dotację na inwestycje w nawadnianie gospodarstwa rolnego.

O pomoc, która realizowana jest w ramach działania „Modernizacja gospodarstw rolnych” z PROW 2014-2020,  może wystąpić rolnik posiadający gospodarstwo o powierzchni co najmniej 1 ha i nie większe niż 300 ha. Wnioskodawca powinien zarabiać na produkcji zwierzęcej lub roślinnej, o czym ma świadczyć przychód w wysokości co najmniej 5 tys. zł, odnotowany w okresie 12 miesięcy wstecz od momentu złożenia wniosku.

.....

Za moment wszystko będzie jasne. W sobotę w usłudze Twój e-PIT zostaną udostępnione nasze, przygotowane przez Krajową Administrację Skarbową, zeznania podatkowe za 2019 r. Najprostszy sposób sprawdzenia rozliczenia? Profil zaufany.

Grzejecie już klawiatury, przygotowując się do sprawdzenia swojego e-PITa? Nieważne, że sobota, zrobicie to pierwszego możliwego dnia, czyli 15 lutego? Świetnie! Pamiętajcie, że najwygodniejszym i najszybszym na to sposobem jest logowanie przez profil zaufany (PZ).
W poszukiwaniu wolnego czasu macie oczywiście alternatywę. Aby z niej skorzystać w większości przypadków nie obędzie się jednak bez poważnych prac poszukiwawczych. Dlaczego? Już tłumaczymy.

.....

Sieć 5G, przyszły Kodeks Usług Cyfrowych, cyberbezpieczeństwo, rozwój infrastruktury sieciowej oraz nowy budżet UE - to główne tematy piątkowej wizyty ministra cyfryzacji Marka Zagórskiego w Brukseli.

Głównym punktem wizyty było spotkanie z wiceprzewodniczącą KE Margrethe Vestager, odpowiedzialną za obszar cyfrowy oraz politykę konkurencji. Ponadto szef MC rozmawiał także z  Roberto Violą - dyrektorem generalnym ds. Sieci Komunikacyjnych, Treści i Technologii Komisji Europejskiej (DG Connect) oraz z Polakami zatrudnionymi w instytucjach unijnych.

.....

Zrobiliśmy tak jak obiecaliśmy. Grupa Robocza ds. Bezpieczeństwa Dzieci i Młodzieży w internecie została powołana. Za nami jej pierwsze posiedzenie.

W spotkaniu, które otworzył minister cyfryzacji Marek Zagórski, wzięło udział kilkudziesięcioro ekspertów z instytucji, organizacji i firm zajmujących się nowymi technologiami oraz edukacją i ochroną dzieci.
Jeden cel
- Cel mamy jeden. Ograniczyć zagrożenia, na które narażone są dzieci i młodzież w internecie – powiedział szef MC. - Realizując to zadanie chcemy skorzystać z doświadczenia wszystkich, którym ten temat jest bliski - dodał minister Marek Zagórski.

.....

W związku z prowadzonymi pracami na linii kolejowej E59 Rokietnica - Wronki nastąpi zmiana organizacji ruchu na przejazdach kolejowo-drogowych zgodnie z poniższym harmonogramem:

Przejazd kolejowo-drogowy w km 34+876 w ciągu Alei 1-go Maja/ul. Ostrorogskiej w Szamotułach zostanie zamknięty dnia 24.01.2020 roku, a nie jak zakładano wcześniej – dnia 20.01.2020 r. Tym samym przesunięciu podlega również zakładany termin otwarcia omawianego przejazdu – z dnia 03.02.2020 r. na dzień 10.02.2020 r.

.....

Dziś Dzień Babci. Jutro – Dzień Dziadka. Nie masz pomysłu na prezent? Pomóż im poznać cyfrowy świat. Udowodnij, że to nic trudnego. Załóż babci dowód! ;-)

Tak, tak, wiemy, że nie da się babci założyć dowodu, ale za to możecie jej (i dziadkowi też) ściągnąć na telefon naszą aplikację mObywatel, w której znajdą m.in. mTożsamość i e-recepty.
Nigdy nie jest za późno
Internet ma wiele zalet nie tylko dla młodszych, ale może i przede wszystkim dla starszych.
To zakupy bez konieczności dźwigania ciężkich toreb.To dostęp do filmów z młodości, ale i najnowszych produkcji. To także możliwość kontaktu z najbliższymi...

.....

Koniec z papierowymi receptami. Od dziś przepisując leki pacjentom lekarze wystawiają już tylko e-recepty. Gdzie ich później szukać? Najwygodniej w naszej aplikacji mObywatel.

Czytelność, mniej błędów, większe bezpieczeństwo – tak o e-receptach pisze wprowadzające je Ministerstwo Zdrowia. My dodatkowo zadbaliśmy o wygodę. Wystarczy, że na swoje telefony ściągniecie naszą bezpłatną i w pełni bezpieczną apkę mObywatel.

.....

Celem kampanii informacyjno-edukacyjnej „Piątka za segregację” jest przedstawienie społeczeństwu zasad prawidłowej segregacji odpadów komunalnych. Związana jest z Jednolitym Systemem Segregacji Odpadów (JSSO), a jej adresatami są zarówno samorządy, jak i właściciele gospodarstw domowych. W ramach kampanii prowadzone są również działania edukacyjne skierowane do dzieci.

Tematyka kampanii  „Piątka za segregację” dotyczy każdego z nas, dlatego jej założeniem było dotarcie do jak najszerszego grona odbiorców. Specjalnie na potrzeby kampanii zostały przygotowane spoty telewizyjne, które mają w przystępny i ciekawy sposób...

.....

Ponad 1200 paczek żywnościowych dla ubogich rodzin, prezentów gwiazdkowych dla dzieci oraz spersonalizowanych paczek życzeń przygotowała Fundacja „Amicis” wspierana przez Grupę Amica. W świątecznej akcji uczestniczą wolontariusze, wśród których są pracownicy Grupy, a także  KKS Lech, oraz strażacy z działającej przy fabryce we Wronkach OSP Amica. Tegoroczna edycja minęła pod hasłem „Dar serca od Amicis”, a podjęte działania pozwoliły na obdarowanie wielu rodzin potrzebujących pomocy. Nie zapomniano też o pacjentkach oddziałów onkologicznych w poznańskich szpitalach, dla których również przygotowano drobne upominki.

.....

Centralny Ośrodek Badań Jakości w Diagnostyce Laboratoryjnej w Łodzi przyznał laboratorium SP ZOZ w Szamotułach świadectwo świadczące o wysokim standardzie przeprowadzanych w 2019 roku badań. Pracownia we wszystkich 20 kategoriach uzyskała ocenę bardzo dobrą.

Świadectwo przyznaje się placówkom spełniającym kryteria jakościowe w cyklu rocznym, który obejmuje cztery edycje i uzyskały wyłącznie oceny bardzo dobre lub dobre w proporcji określonej w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia (z dnia 15 grudnia 2017r. – Dz.U. z 2017 poz. 2394).

Strona 1 z 6 1 2 3 4 5 6 > >>
Odwiedziny: 1 423 678  ,