Zgodnie z decyzją Wojewody Wielkopolskiego Michała Zielińskiego z dnia 29 kwietnia 2021 roku wydaną na podstawie art. 11 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczeniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, od 10 maja 2021 część oddziałów w Szpitalu Powiatowym w Szamotułach ponownie zacznie funkcjonować.
W związku z malejącą liczbą zakażeń SARS-CoV-2 w Polsce oraz powiecie szamotulskim liczba łóżek covidowych od 10 maja zostanie ograniczona do 70, w tym 6 łóżek intensywnej terapii.

.....

Coroczną tradycją w Szamotułach staje się upamiętnienie wybuchu Powstania Warszawskiego. W sobotę, 1 sierpnia, delegacje Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej koło w Szamotułach oraz Szamotulskiego Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznych „Orzeł” zebrały się na szamotulskiej nekropolii. Dokładnie o godz. W, czyli 17.00, kiedy to 76 lat temu wybuchło powstanie w Warszawie, uczcili minutą ciszy pamięć o powstańcach. Następnie zapalone zostały znicze na grobie Leona Michalskiego - Szamotulanina, który czynnie uczestniczył w walkach powstańczych w sierpniu i wrześniu 1944 r. W uroczystościach brali udział przedstawiciele rodziny powstańca – córka oraz zięć. Znicze zostały złożone również na grobach ppłk Maksymiliana Ciężkiego, żołnierzy Armii Krajowej pochowanych na szamotulskim cmentarzu oraz pod Głazem Pamięci przy Bazylice.

.....

We wtorek 24 marca w Urzędzie Marszałkowskim w Poznaniu, w obecności  Wojciecha Jankowiaka Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego podpisano umowę pomiędzy Wielkopolskim Zarządem Dróg Wojewódzkich w Poznaniu, a spółkami „Colas Polska” i „Most Sp. z o.o.” na budowę obwodnicy Wronek. W ramach inwestycji realizowanej w systemie „buduj” przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego, powstanie obwodnica o długości 5,2 km. Jej początek jest zlokalizowany przy ulicy Szamotulskiej w ciągu drogi wojewódzkiej nr 184 w Nowej Wsi (Gmina Wronki), a koniec - na rondzie w ciągu drogi wojewódzkiej nr 182 przed miejscowością Smolnica.

.....

Projekt „Akademia Siatkówki Amica” przewiduje zorganizowanie od zaraz zajęć dla młodzieży w wieku 11 lat. Będą się one odbywały w trzech szkołach w Szamotułach oraz w jednej we Wronkach, ale uczestniczyć w nim będą mogli także uczniowie pozostałych szkół w tych miastach.

Jeszcze w tym roku, od września, dołączą do projektu dzieci 10-letnie, a w przyszłym – dzisiejsi dziewięciolatkowie. Zadanie realizowane będzie z udziałem kadry szkoleniowej Uczniowskiego Klubu Sportowego „Szamotulanin” oraz Akademii Sportu Wronki. Partnerami w realizacji projektu są samorządy, powiatowy i gminne, z Szamotuł i Wronek.

.....

Na sesji Rady Miasta i Gminy Szamotuły w dniu 5 listopada 2019 r. przedstawione zostały nieprawdziwe informacje dotyczące wiaduktów drogowych w naszym mieście. Informacje zostały następnie powtórzone przez lokalne gazety, wprowadzając w błąd naszych mieszkańców co do stanu faktycznego. Aby wyjaśnić, w którym miejscu znajdujemy się w naszych staraniach o wiadukty przez linię kolejową, trzeba na początku przywołać kilka faktów z przeszłości. O potrzebie takich rozwiązań w Szamotułach mówiono już pod koniec lat 70-tych ubiegłego wieku. Władzom PRLu zamarzyła się elektrownia atomowa w Klempiczu.

.....

W czwartek, 1 sierpnia, delegacja Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej koło w Szamotułach zebrała się na cmentarzu w Szamotułach. Dokładnie o godz. W, czyli 17.00, kiedy to 75 lat temu wybuchło powstanie w Warszawie, uczcili minutą ciszy pamięć o powstańcach.Następnie zapalone zostały znicze na grobie Leona Michalskiego - Szamotulanina, który czynnie uczestniczył w walkach powstańczych w sierpniu i wrześniu 1944 r.
Leon Michalski urodził w grodzie Halszki 12 września 1917 roku. Był synem Edmunda i Cecylii z domu Steinhauff. Leon Michalski pobierał naukę w szamotulskim Gimnazjum i Liceum im. Piotra Skargi, gdzie udzielał się w harcerstwie i z pasją uprawiał sport.

.....

Drodzy Szamotulanie! Tym razem inaczej - zapraszam Was na spotkanie /debatę z radnymi, szczególnie tymi, którzy pierwszy raz są w radzie. Mam nadzieję, że podzielimy się wrażeniami z pierwszych kroków w radzie miasta. Debatę poprowadzą dziennikarze - Tygodnik Gazeta Szamotulska, tematem głównym, zaproponowanym przez Gazetę będzie szeroko rozumiana komunikacja w Szamotułach. Będą też "wolne głosy i wnioski". Liczę na TWOJĄ obecność!

Paweł Łączkowski
Radny Miasta i Gminy Szamotuły

.....

Uprzejmie informuję, iż w dniu 19 stycznia 2018r.  ok godz. 15.00 przy ul. św. Zygmunta Felińskiego w Szamotułach odbędzie się uroczystość otwarcia nowo powstałej inwestycji, w której uczestniczyć będzie Ksiądz Arcybiskup Stanisław Gądecki Metropolita Poznański oraz  Wojewoda Wielkopolski Zbigniew Hoffmann.

Uprzejmie zapraszam mieszkańców do wzięcia udziału w w/w wydarzeniu. Jednocześnie informuję, iż ok. godz. 15.00 nastąpią chwilowe utrudnienia w ruchu w ciągu ul. św. Zygmunta Felińskiego, za co serdecznie przepraszam i proszę o wyrozumiałość.

.....

Już od kilku lat, w przededniu Wszystkich Świętych, odbywa się apel poległych na szamotulskim cmentarzu. 31 października dokładnie o godz. 11.00, przy kwaterze Powstańców Wielkopolskich odbył się uroczysty apel dla uczczenia żołnierzy z Szamotuł i okolic – walczących w powstaniach i wojnach światowych.

Część artystyczną w tym roku przygotowali nauczyciele i uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Otorowie. Oprócz naszego pocztu sztandarowego, czyli WSPAK koło w Szamotułach, w uroczystości wzięli udział uczniowie ze wszystkich szkół podstawowych prowadzonych przez Gminę Szamotuły oraz poczet sztandarowy Straży Miejskiej.

.....

W środę 27 września w Poznaniu odbyły się uroczyste obchody upamiętniające 78-rocznicę utworzenia Polskiego Państwa Podziemnego. Kilkanaście lat temu Sejm ustanowił ten dzień świętem polskim.

Uroczystości zaczęły się o godz. 10 w kościele pw. Najświętszego Zbawiciela przy ul. Fredry mszą świętą. Stamtąd pochód przeszedł w stronę zbiegu ul. Wieniawskiego i alei Niepodległości, przed pomnik Polskiego Państwa Podziemnego i Armii Krajowej. Na miejscu zgromadziło się wiele osób łącznie z zasłużonymi akowcami jak Jan Górski czy Ludwik Misiek oraz przedstawicielami władz samorządowych województwa...

Strona 1 z 2 1 2 > >>
Odwiedziny: 2 064 870  ,