Internet to potęga! Same media społecznościowe mają ponad 3,4 miliarda użytkowników. Każdego dnia pojawiają się tam setki milionów wpisów. W natłoku treści zgubi się niejeden dorosły. A co z dziećmi?

Internet ma mnóstwo zalet. Pomaga w nauce, w nawiązywaniu relacji z rówieśnikami, w ciekawym spędzaniu czasu. Aby dzieciaki mogły z pełni korzystać z jego potencjału, my – dorośli powinniśmy zadbać o ich bezpieczeństwo w sieci. Jak to zrobić?

.....

Liczne głosy zadowolenia od pacjentek to nie jedyne aspekty, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze miejsca narodzin potomstwa. Oddział Położniczo-Ginekologiczny w SP ZOZ w Szamotułach jest ewenementem na skalę kraju.

- Najważniejszym czynnikiem, wpływającym na jakość opieki na Oddziale Położniczym, jest wykwalifikowana kadra
– mówi dr Hab. n. med. Michał Pawlaczyk, Kierownik Oddziału Ginekologiczno-Położniczego w SP ZOZ w Szamotułach - W tej chwili na Oddziale pracuje 9 lekarzy i aż 7 z nich posiada doświadczenie ze szpitali klinicznych. Ich umiejętności najlepiej potwierdzają statystyki z ostatnich dwóch lat. Zerowa śmiertelność noworodków i kobiet, skrajnie niski wśród polskich szpitali odsetek cięć cesarskich i nieliczne reoperacje. Takim wynikiem może pochwalić się zaledwie kilka spośród ponad 450 oddziałów położniczych w kraju.

.....

Podczas konferencji ,,Społeczne wyzwania biznesu po 30 latach gospodarki wolnorynkowej w Polsce”, która odbyła się 10 października 2019 r., ogłoszono listę projektów społecznych biznesu mających największą wartość dla społeczeństwa w mijającym 30-leciu.
Wśród laureatów znalazła się Grupa Amica, wyróżniona za działalność w zakresie bezpieczeństwa pracy, polegającą na finansowaniu i prowadzeniu przy fabryce we Wronkach Ochotniczej Straży Pożarnej. Organizatorem zestawienia jest ośrodek Thinktank, a jego koordynatorem Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

.....

W piątek, 27 września, w Poznaniu odbyły się uroczyste obchody upamiętniające 80 rocznicę utworzenia Polskiego Państwa Podziemnego. Tradycją jest, że od kilkunastu lat bierze w nich udział młodzież z Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej – Koło w Szamotułach.

Tegoroczne uroczystości zaczęły się o godz. 10.00 Mszą Świętą w kościele pw. Najświętszego Zbawiciela przy ul. Fredry, której przewodniczył Arcybiskup Stanisław Gądecki, Metropolita Poznański.
Bardzo ważnym momentem podczas uroczystości był awans na stopień kapitana – księdza kanonika Bogdana Kończaka, żołnierza Armii Krajowej mieszkającego na co dzień...

.....

Spółka Energia Przykona, z grupy NeoInvestments, wybuduje we współpracy z chińskim partnerem elektrownię fotowoltaiczną o mocy 600 MW.

Rusza projekt budowy największej elektrowni fotowoltaicznej w Polsce. Będzie to pierwsza tak duża instalacja w Europie Środkowej i jedna z większych na starym kontynencie. Inwestycja dostarczy 600 MW mocy wytwórczej, co przełoży się to na produkcję energii elektrycznej na poziomie 630 GWh rocznie. Budowę zaplanowano na terenie Wielkopolski wschodniej, na gruntach zdegradowanych działalnością górniczą. Projekt ma być realizowany przy udziale China Sinogy Electric Engineering (CSEE) i jej partnera, Strategic Swiss Partners AG, z siedzibą w Zurichu (SSP).

.....

Ułatwienie i przyspieszenie załatwiania spraw urzędowych - to główne cele przyjętej dziś przez Radę Ministrów zmian w ustawie o informatyzacji, ale i naszej nowej e-usługi.

„Minister Cyfryzacji informuje, że w ciągu najbliższych (…) dni Twój dowód osobisty traci ważność. Wniosek o nowy dowód osobisty możesz złożyć online. Odwiedź: gov.pl/do” – od dziś SMSa o takiej treści dostanie każdy właściciel Profilu Zaufanego, którego dowód osobisty wkrótce straci ważność.

.....

120 000 000 złotych - to kwota, którą przeznaczamy na nasz nowy projekt – „Internet dla każdego”. Hotspoty, czyli punkty z bezpłatnym WiFi pojawią się m.in. w parkach, na skwerach, dworcach, w domach kultury i bibliotekach.

Jeśli jeździcie po Polsce i szukacie dostępu do publicznego, otwartego i bezpłatnego Internetu, możecie mieć problem. Obecnie tylko 405 gmin w naszym kraju ma hotspoty, czyli punkty z bezpłatnym WiFi. Statystycznie więc hotspot znajdziecie w jednej z sześciu odwiedzonych gmin. Mamy dobrą wiadomość - to się wkrótce zmieni. Na lepsze.

.....

W czwartek, 1 sierpnia, delegacja Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej koło w Szamotułach zebrała się na cmentarzu w Szamotułach. Dokładnie o godz. W, czyli 17.00, kiedy to 75 lat temu wybuchło powstanie w Warszawie, uczcili minutą ciszy pamięć o powstańcach.Następnie zapalone zostały znicze na grobie Leona Michalskiego - Szamotulanina, który czynnie uczestniczył w walkach powstańczych w sierpniu i wrześniu 1944 r.
Leon Michalski urodził w grodzie Halszki 12 września 1917 roku. Był synem Edmunda i Cecylii z domu Steinhauff. Leon Michalski pobierał naukę w szamotulskim Gimnazjum i Liceum im. Piotra Skargi, gdzie udzielał się w harcerstwie i z pasją uprawiał sport.

.....

Państwo polskie ma być przyjazne rodzinom i im pomagać — mówił szef rządu podczas rodzinnego pikniku w powiecie nakielskim. Do tej pory ze świadczenia 500+ korzystało ok. 3,65 mln dzieci. Od 1 lipca 2019 r. liczba ta wzrośnie do 6,8 mln. To dodatkowe 2 mln jedynaków objętych świadczeniem i realna pomoc dla łącznie 4,4 mln rodzin.

Program 500+ na każde dziecko jest inwestycją w rozwój naszego społeczeństwa, która zaowocuje w przyszłości — ocenił premier. Jak dodał
Polscy rodzice starają się, żeby dzieci były jak najlepiej wychowane i wykształcone, a państwo polskie dokłada do tego małą cegiełkę.

.....

Polska potrzebuje dobrych połączeń komunikacyjnych, przede wszystkim dróg powiatowych i gminnych – powiedział szef rządu podczas spotkania z wojewodami w sprawie Funduszu Dróg Samorządowych.

FDS  to wsparcie dla jednostek samorządu terytorialnego, które ma na celu m.in. budowę nowoczesnej i bezpiecznej infrastruktury drogowej na szczeblu lokalnym. Dzięki niemu rząd dofinansuje modernizację i budowę dróg lokalnych. Tylko w 2019 r. przeznaczy na ten cel około 6 miliardów złotych. Premier podkreślił, że dobrze utrzymana infrastruktura przełoży się na szybki i zrównoważony rozwój gospodarczy kraju.

Strona 1 z 4 1 2 3 4 > >>
Odwiedziny: 1 344 801  ,