Polskie i niemieckie drużyny od lat cenią sobie udział w Amica Cup – poprzez pobyt w Szamotułach, w całości finansowany przez organizatora, oraz udział w turnieju zyskują cennych sparingpartnerów. Wszystkie otrzymują puchary (oczywiście – różnej wielkości), a ponadto najwyżej ocenione zawodniczki zdobywają nagrody w postaci najwyższej jakości sprzętu AGD marki Amica.

Nagrody takie ma szansę zdobywać także publiczność, co czyni zawody potrójnie atrakcyjnymi (podwójnie atrakcyjne są już za sprawą poziomu uczestniczących drużyn i możliwości obejrzenia w akcji „Złotek”). Wstęp na turniej jest bezpłatny. Zapraszamy wszystkich miłośników siatkówki do Hali „Wacław” w Szamotułach, przy ulicy Sportowej 6.

.....

Spółka Energia Przykona, z grupy NeoInvestments, wybuduje we współpracy z chińskim partnerem elektrownię fotowoltaiczną o mocy 600 MW.

Rusza projekt budowy największej elektrowni fotowoltaicznej w Polsce. Będzie to pierwsza tak duża instalacja w Europie Środkowej i jedna z większych na starym kontynencie. Inwestycja dostarczy 600 MW mocy wytwórczej, co przełoży się to na produkcję energii elektrycznej na poziomie 630 GWh rocznie. Budowę zaplanowano na terenie Wielkopolski wschodniej, na gruntach zdegradowanych działalnością górniczą. Projekt ma być realizowany przy udziale China Sinogy Electric Engineering (CSEE) i jej partnera, Strategic Swiss Partners AG, z siedzibą w Zurichu (SSP).

.....

Ułatwienie i przyspieszenie załatwiania spraw urzędowych - to główne cele przyjętej dziś przez Radę Ministrów zmian w ustawie o informatyzacji, ale i naszej nowej e-usługi.

„Minister Cyfryzacji informuje, że w ciągu najbliższych (…) dni Twój dowód osobisty traci ważność. Wniosek o nowy dowód osobisty możesz złożyć online. Odwiedź: gov.pl/do” – od dziś SMSa o takiej treści dostanie każdy właściciel Profilu Zaufanego, którego dowód osobisty wkrótce straci ważność.

.....

120 000 000 złotych - to kwota, którą przeznaczamy na nasz nowy projekt – „Internet dla każdego”. Hotspoty, czyli punkty z bezpłatnym WiFi pojawią się m.in. w parkach, na skwerach, dworcach, w domach kultury i bibliotekach.

Jeśli jeździcie po Polsce i szukacie dostępu do publicznego, otwartego i bezpłatnego Internetu, możecie mieć problem. Obecnie tylko 405 gmin w naszym kraju ma hotspoty, czyli punkty z bezpłatnym WiFi. Statystycznie więc hotspot znajdziecie w jednej z sześciu odwiedzonych gmin. Mamy dobrą wiadomość - to się wkrótce zmieni. Na lepsze.

.....

W czwartek, 1 sierpnia, delegacja Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej koło w Szamotułach zebrała się na cmentarzu w Szamotułach. Dokładnie o godz. W, czyli 17.00, kiedy to 75 lat temu wybuchło powstanie w Warszawie, uczcili minutą ciszy pamięć o powstańcach.Następnie zapalone zostały znicze na grobie Leona Michalskiego - Szamotulanina, który czynnie uczestniczył w walkach powstańczych w sierpniu i wrześniu 1944 r.
Leon Michalski urodził w grodzie Halszki 12 września 1917 roku. Był synem Edmunda i Cecylii z domu Steinhauff. Leon Michalski pobierał naukę w szamotulskim Gimnazjum i Liceum im. Piotra Skargi, gdzie udzielał się w harcerstwie i z pasją uprawiał sport.

.....

Państwo polskie ma być przyjazne rodzinom i im pomagać — mówił szef rządu podczas rodzinnego pikniku w powiecie nakielskim. Do tej pory ze świadczenia 500+ korzystało ok. 3,65 mln dzieci. Od 1 lipca 2019 r. liczba ta wzrośnie do 6,8 mln. To dodatkowe 2 mln jedynaków objętych świadczeniem i realna pomoc dla łącznie 4,4 mln rodzin.

Program 500+ na każde dziecko jest inwestycją w rozwój naszego społeczeństwa, która zaowocuje w przyszłości — ocenił premier. Jak dodał
Polscy rodzice starają się, żeby dzieci były jak najlepiej wychowane i wykształcone, a państwo polskie dokłada do tego małą cegiełkę.

.....

Polska potrzebuje dobrych połączeń komunikacyjnych, przede wszystkim dróg powiatowych i gminnych – powiedział szef rządu podczas spotkania z wojewodami w sprawie Funduszu Dróg Samorządowych.

FDS  to wsparcie dla jednostek samorządu terytorialnego, które ma na celu m.in. budowę nowoczesnej i bezpiecznej infrastruktury drogowej na szczeblu lokalnym. Dzięki niemu rząd dofinansuje modernizację i budowę dróg lokalnych. Tylko w 2019 r. przeznaczy na ten cel około 6 miliardów złotych. Premier podkreślił, że dobrze utrzymana infrastruktura przełoży się na szybki i zrównoważony rozwój gospodarczy kraju.

.....

Adam Bodnar ponownie napisał do Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego o negatywnych skutkach wydawania prasy przez władze samorządowe. Wcześniej RPO pisał o tym do wicepremiera, ministra Piotra Glińskiego w lipcu i listopadzie 2016 r. oraz w lutym i wrześniu 2017 r.

•
  • Władze samorządu terytorialnego nie powinny wydawać prasy, ale jedynie biuletyny z obiektywnymi informacjami i komunikatami urzędowymi – uważa Rzecznik Praw Obywatelskich...

• .....

Drodzy Szamotulanie! Tym razem inaczej - zapraszam Was na spotkanie /debatę z radnymi, szczególnie tymi, którzy pierwszy raz są w radzie. Mam nadzieję, że podzielimy się wrażeniami z pierwszych kroków w radzie miasta. Debatę poprowadzą dziennikarze - Tygodnik Gazeta Szamotulska, tematem głównym, zaproponowanym przez Gazetę będzie szeroko rozumiana komunikacja w Szamotułach. Będą też "wolne głosy i wnioski". Liczę na TWOJĄ obecność!

Paweł Łączkowski
    Radny Miasta i Gminy Szamotuły

.....

30 stycznia minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz, w ramach wizyty w północnej Wielkopolsce, odwiedziła fabrykę i centrum logistyczne Grupy Amica, największego polskiego producenta artykułów gospodarstwa domowego, dystrybuowanych na około 60 rynkach zagranicznych.

We Wronkach, przy swojej siedzibie, firma produkuje sprzęt grzejny. Również tutaj znajduje się jej centrum dystrybucyjne oraz najnowocześniejszy w Polsce w pełni zdigitalizowany magazyn wysokiego składowania, który jest jednocześnie najwyższym tego rodzaju obiektem w Europie.

Strona 1 z 3 1 2 3 > >>
    Odwiedziny: 1 305 263  ,